Linki

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

No future

Moja mini poviedka...žne úspechy. Nežne ich len vtedy, keď ju čitateľ nepochopí. Aj s tým som sa stretla. A nechápem to, že ju niekto nechápe! Úprimne, pochopili ste ju?
  Jesenné ozubené slnko zapadá. Chalan sedí pred svojím obľúbeným pubom. Ťahá mu na dvadsiatku. Na sebe má šiltovku, tričko, nohavice s opaskom a topánky.
    Aké „nezvyčajné“. Ale je. Opasok je vybíjaný. Boty sú ťažké, kanady. Na tričku je nápis asi jeho najobľúbenejšej kapely a doplnky prezrádzajú, aké iné kapely si rád vypočuje a aké názory preferuje. Rozmýšľa, ktorou nohou by vykročil a ktorým smerom by sa uberal, keby vládal. Minulosť vymazal, prítomnosť je pre neho nepodstatná a budúcnosť? Nevidí, nemá. Sedí tam bezradne, tupo hľadí pred seba a odpovede nenachádza. Kráčam okolo neho a mám chuť podať mu ruku a vziať ho so sebou. Ani neviem prečo. Možno cítim, že sme na tom podobne a možno verím, že práve ja by som mu vedela pomôcť. Aspoň trochu. Ale mám na to právo? Na minulosť kašlem. Je to len obdobie, ktoré ovplyvnilo prítomnosť, ktorú žijem, lebo musím. A budúcnosť? Snažím sa ju načrtnúť, ale nesilím to. A tak vchádzam do pubu, objednávam si pivo a sadám k stolu. Typická zostava – Deftie a Trivie s priateľom. Nemohli by si dať jeden piatok pauzu? Asi nie. Zanietene kecám s Deftie o zvyčajných témach. Ale ani po prvom pive sa mi nedarí vymazať z mysle obraz toho chalana pred pubom. Odchádzam k baru a objednávam si ďalšie pivo, ale tentokrát fľaškové a rovno dve. Poprosím barmanku, aby ich neotvárala.
    Sadám si k nemu pred naším obľúbeným pubom a v ruke zvieram otvárač. Tmavú oblohu, ktorá sa zamračila, pretína blesk a v našich mysliach sa vynárajú odpovede.
 

Tvorivá dielňa | stály odkaz

Komentáre

  1. Viem, že je to ťažké...
    ...písať mikropoviedky. Ani mne sa to moc nedarí. Pri mikropoviedke totiž ide o silnú - opakujem silnú - myšlienku, ktorá je tak silná, že nepotrebuje zvláštnu pozornosť pre postavy príbehu, opisy a rozprávania, na to aby udržala čitateľa bdelého.

    Prvú chybu vidím hneď v úvode, kde si sa zabávala dosť dlho s - podľa mňa nezaujímavým pre príbeh - opisom oblečenia.

    A druhú chybu vidím v tom, že myšlienka nie je dosť silná. Resp., čo zaujímavého je na tom, že si si sadla s pivom vedľa nejakého chalana?

    Takže to nie je ani tak poviedka. Skôr úvaha o tvojom momentálnom rozpoložení... ?
    publikované: 10.11.2006 12:16:13 | autor: Mona (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. to s tou úvahou, to je fakt, ale žánrovo je to poviedka, nie úvaha
    Čo sa týka tých chýb, s tým vonkoncom nesúhlasím. Že som sa venovala jeho opisu je pre mňa podstatné, lebo nebyť toho, že je ten chalan tak oblečený a zdieľa názory, ktoré ja, tak by ma vôbec netankoval. Však je to úplne cudzia osoba. Takže to bolo vysvetlenie toho, prečo on! Jednou vetou som mohla napísať, že je to punkáč jak ja. Ale opisným spôsobom je to poetickejšie a krajšie.
    A tá myšlienka - však tá maličkosť, že som sa odhodlala k nemu sadnúť nám obom výrazne zmenila životy. To bola tá myšlienka, že strach nebol na mieste a že sme teraz oboja na viditeľnejšej ceste životom. Ale i tak dík za názor.
    publikované: 10.11.2006 14:41:29 | autor: Linki (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Má to nejaký význam
    Nie každý by sa odvážil nadviazať kontakty z cudzími ľudmi aj keď na pohľad majú podobné názory, preto si myslím, že táto poviedka má určitý význam a to aj pre autora.
    publikované: 11.11.2006 14:20:33 | autor: Sumík (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. super!
    nebudem sa vyjadrovat k tomu co ma ako byt, ale clanok sa mi velmi paci, opis chalana sa mi paci, piatkovu pauzu by som tiez u niektorych dvojiciach prijal! A hlavne, vyborne rozhodnutie bolo ist k nemu s flasou piva! Tiez sa rad socializujem s mne podobnymi asocialmi... Cize presne viem o com hovoris, pre mna silna myslienka :)) Preco az taka silna?
    Pretoze raz si ku mne presne v takejto situacii prisadla jedna baba, s flasou piva v ruke a pohladom, ktory mi povedal, ze ma chape. Pokecali sme, posedeli sme, bolo nam super...
    publikované: 08.02.2007 14:36:37 | autor: valasik (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014